Bulharská prokuratúra prehľadala regionálnu centrálu ČEZ

27.02.2013 Celý región

Sofia 27. februára (TASR) -Prokuratúra a daňový úrad dnes prehľadali regionálnu centrálu koncernu ČEZ v Bulharsku.

Kontrolu nariadil generálny prokurátor Sotir Cacarov pre podozrenie z možných priestupkov a trestných činov, informovala agentúra AP. Inšpekcia sa týka aj ďalších dvoch elektrárenských spoločností pôsobiacich v Bulharsku, českej Energo-Pro a rakúskej EVN.

Nedávne zvýšenie cien elektrickej energie vyvolalo v celom Bulharsku sociálne nepokoje, ktorých výsledkom bola rezignácia vlády. Prokuratúra teraz začala kontrolu zahraničných energetických spoločností.

ČEZ v Bulharsku dodáva elektrinu viac než 2 miliónom domácností a firiem. Koncern uviedol, že sa kontroly neobáva, keďže "vždy dodržiaval právo a plnil požiadavky regulačných úradov". Regionálny manažér ČEZ v Bulharsku Petr Dokládal uviedol, že spoločnosť bude spolupracovať s inšpekciou.

Bulharský parlament dnes v snahe o zmiernenie nespokojnosti verejnosti prijal zmeny v energetickej legislatíve. Novelizácia umožňuje regulačnému úradu, aby menil ceny elektriny častejšie než raz do roka. To otvára cestu k zlacneniu elektriny už na začiatku marca. Odchádzajúca vláda požaduje zníženie cien o 8 % od 1. marca.
 

Vyberte región